miércoles, 18 de diciembre de 2019

A zena de Nabidá en Uesca
En Nabidá a familia e ros amigos s'achuntan arredol d'a mesa ta zelebrar que son chuntos.
Ye tiempo de rituals e costumbres.

O maitía de a Noite Buena, se fa o poncho, que ye bino, tinto u clarete, cueto en cazuela de barro, con fruitas pansas ( figos, orellons, e ugas), que dimpués se crema ta que marche l'alcol, e se alza ta beber en istos días.

En muitas casas, ta zenar ista nuei, paran cardo con besugo, armendras e piñons, e cordero u cochín asáu. También en bellas casas fan abadexo en cazuela, en belatras pollo chilindrón.
Ta laminear en hay  turróns, marzapans, empanadicos de crapaza de rabiqué...
En Uesca, seguntes o testo*"En o Portal de Belén",   de Manuel Almudébar Casaus, de 1941,
 pastors, repatans e mairals portan ta o  Belén as mesmas cosas que a chen portaría en tiempos de antis, enta casa suya, ta zelebrar a Fiesta:
 * ...........................
 "Trayeban figos de Fraga,
orejones d'Estadilla
y pansas de esas qu'escaldan
en Laszellas y en Belillas.
Bino de Castilsabás
y corderetes d'Albero,
billotas de Banastás
y coniellos de Prebedo.
Tortas d'azeite d'Ayerbe
turrón guirlache de Chaca,
castañas de marzapán
d'a zucrería Lasala;
tortadas de Berbegal
y pan moreno d'Angüés,
pedos de monjas de Casbas,
chuguetes de Bandaliés."


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